zondag 21 augustus 2011

Lichtstad tussen de heuvels - Paris!

Als ik omhoog kijk zie ik bewolking al is het nog altijd warm. Gehaast lopen er wat mensen langs mij heen die ook net de metro uitkomen, de trap op. Verschillende straten komen uit op dit punt, een klein pleintje met een ouderwetse draaimolen. De hoge herenhuizen met de geraniums aan de Franse balkonnetjes maken een gezellige indruk. Montmartre is net een dorp in een stad. Levendig maar niet overdreven druk. Als ik richting mijn hotel loop kom ik heel wat terrasjes tegen en bedenk me dat ik me hier uitstekend ga vermaken.

De Sacre Coeur ligt op loop afstand dus dat is mijn eerste doel. Ik kom langs de Place du Tertre, waar alle kunstenaars zitten. Nou ja... sommige zijn kunstenaar en maken ook echte mooie schilderijen, de rest staat daar om zo snel mogelijk wat centen te verdienen met zo'n maffe karikatuur. Het is druk, heel druk... voor mij te veel mensen die allemaal een kant op willen... ik loop dus maar snel door en ga op het gras zitten bij de trappen van de Sacre Coeur. Het is helder dus ik kan ver over de stad kijken, super mooi!

Echt de moeite waard is Quartier Latin, een stukje oud-Parijs. De straatjes zijn wat smaller, er is veel bedrijvigheid met in ieder te bedenken hoekje een winkeltje, café of restaurant. Bij het Palais de Luxembourg ligt een prachtige tuin om doorheen te wandelen, het Pantheon is uniek van haar eigen. En de Arènes de Lutèc (Romeinse arena)? Nee, dat was niks aan. Langs de Seine staan nog altijd de stalletjes met veel te oude boeken en prents. Het uitzicht op de Notre Dame blijft iets magisch hebben. Na al dat wandelen werd het hoog tijd voor een wijntje (en wat te eten natuurlijk).

Oké, een museum bezoek staat niet bij iedereen hoog op het lijstje. Maar echt, het Louvre, daar moet je geweest zijn. Alle grote meesterschilders hangen er: Vermeer, Bosschaert, Rubens, van Halst, Picasso en natuurlijk Rembrandt. Dit keer ben ik eens met zo'n audio apparaatje gaan lopen en er ging een wereld voor me open! Ik heb minuten lang naar een klein schilderijtje van Bosschaert (nooit eerder van gehoord) staan kijken. In eerste instantie gewoon wat bloemen in een vaas. Maar hoe langer ik keek en ze vertelde waar ik naar moest kijken, zag ik een lieveheersbeestje, opvallende kleurschakeringen en lichtinval. Zo ben ik vol bewondering door het museum gelopen en bedacht me dat iedereen dit eens moest doen. Het kan niet anders dan dat je een museum bezoekje veel leuker gaat vinden!

Rustig in een park zitten, koffie drinken en mensen kijken. Hoe langer ik zit, hoe meer ik zie. En door de stad wandelen geeft me het gevoel de stad echt te beleven. Ik kijk nog een laatste keer uit over de stad en bedenk dat ik blij ben dat ik weer naar deze stad gekomen ben. Heerlijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten