dinsdag 1 juli 2014

Triatleten en lekker luieren


De meeste Nederlanders vertrekken de komende periode naar een warm oord. Even een paar weken niks. Lekker lui voor de caravan hangen, op het terras zitten en met de kont in het zand. En dan is daar die triatleet. De triatleet neemt zijn hele gezin mee naar een plek waar hij goed kan trainen. Het merendeel van de pittoreske plaatsjes uitgekozen door zijn vrouw worden afgewezen want ze hebben óf geen goede fiets- en looproutes, óf geen zwemwater. En het allerliefste graag in de buurt van een triatlonwedstrijd zodat ie meteen mee kan doen. (Aantekening: deze ‘hij’ kan ook een ‘zij’ zijn).

Klinkt je dat gek in de oren? Nou geloof me, het gemiddelde triatlongezin gaat zo door het leven. De eerst volgende keer dat jij ’s ochtends vroeg voor je tentje zit met net je ogen open, en een zwetende hardloper voorbij ziet komen, weet jij genoeg. En vergeet niet dat ‘ie daarna nog even lekker een paar kilometer gaat zwemmen in dat mooie plaatselijke meertje naast de camping. Je wordt al moe als je dit leest? Een triatleet wordt vooral moe als ‘ie een paar weken niks doet.

We zijn namelijk een bedrijvig soort, een rustig maar georganiseerd typetje, altijd in beweging en geen dag zonder endorfine. We hebben altijd een doel, en werken ergens naar toe. Of het nou een wedstrijd is, of gewoon fit blijven. We plannen ons suf om tussen werk, gezin en anderszins de trainingen af te werken. En zo doen we dat ook op vakantie. Een paar weken stil zitten is funest voor elke vorm van vooruitgang (of welke vorm dan ook).

Een ander bijkomend voordeel is dat je naar hartenlust kunt eten. Pizza’s, ijsjes en reuze schnitzels zijn niet aan te slepen. Verslindend met een biertje of wijntje want dat hebben we wel verdiend na die 100 kilometer op de fiets. Je slaapt vervolgens als een roosje en de volgende ochtend staat iedereen weer vrolijk op voor nog zo’n dag.

Kijk, rust en herstel zijn net zo belangrijk als het trainen zelf. Dus zo’n vakantie is ideaal om lekker te trainen en te rusten. Met enige flexibiliteit van de rest van het gezin kan je met gemak vroeg op de ochtend gaan hardlopen om met het ontbijt (en voor de ergste hitte) weer terug te zijn. Als de één rustig op het strand ligt, ligt de ander in het water. En quality time is er ook door samen een paar uur te gaan fietsen en eens een goed gesprek te voeren. Kortom, het is voor iedereen aan te raden om te gaan sporten tijdens de vakantie. Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten