maandag 6 augustus 2012

Besjes poepen

Gezond eten, lekker eten, vers eten.... het is mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder is een natuurtalent in goed koken. En ik heb de mazzel daar wat van mee gekregen te hebben. Van de ene kant kreeg ik iedere dag een heerlijk maaltje voor geschoteld, aan de andere kant leerde ik al vroeg wat goed koken inhield.

De juiste verhoudingen, verse producten gebruiken en timing. Dat is toch wel zo'n beetje de essentie van lekker koken. En leg er een beetje liefde in, dat helpt ook:-). Kook met je gevoel.

Van de struik of uit een bakje?

Vroeger hadden we aan de zijkant van het huis een struik staan met rode besjes. De struik was tot mijn blijdschap best groot. Wat betekende dat er nog veel besjes konden groeien. Na verloop van tijd ging er een net over de struik omdat anders de vogels sneller waren dan wij. Eenmaal gerijpt, konden we oogsten wat meestal toch wel een aardige bak vol was. Met twee vingers de bovenkant van het takje vasthouden, vork er tussen en ritsen maar. De overheerlijke rode besjes vielen (meestal) in het vergiet, werden gewassen en dan in de koelkast met een beetje suiker er over. Een fijne jeugdherinnering.

Mijn oom en tante hadden deze zelfde traditie (behalve die struik denk ik). Tijdens één van mijn logeerpartijtjes zaten we 's avonds aan tafel en bij het toetje kregen we rode besjes. Mijn oom deed het verhaal dat als je de besjes heel doorslikte, je ze ook weer heel uit poepte. Dat moest geprobeerd worden! De volgende ochtend hing ik vol verwachting boven de pot en keek eens goed. En wat denk je... ze waren heel...

Tegenwoordig kan ik deze drang naar bewijsvoering weerhouden en gewoon lekker kauwen. En de rode besjes blijven heerlijk! Na een training gaat er niets boven een bakje yoghurt met rode besjes. Zo simpel, zo lekker. Nu koop ik ze in de supermarkt. Knetter duur als je het mij vraagt en overweeg dan ook een eigen struik in de tuin.


Sport & Eten

De voedingswaarde van rode besjes

De rode bes heeft net als zwarte bes een medicinale werking. Het eten van de bessen werkt koorts reducerend, eetlust opwekkend, bloedstelpend en het vergroot de neiging om afvalstoffen uit te zweten. Over het algemeen bevordert rode bessen de spijsvertering en werkt het licht laxerend. Het rode besje helpt gifstoffen beter uit het lichaam af te voeren. 

In rode bessen zitten veel vezels, vitaminen en mineralen. Het is rijk aan vitamine B1 en C. Bovendien zitten er de volgende mineralen in: ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan. De grote hoeveelheid vezels in dit kleine vruchtje helpen mee aan een gezonde en gelijkmatige spijsvertering zodat bloedsuikerspiegels niet teveel fluctueren. Hierdoor gaat de rode bes vermoeidheid tegen en werkt het goed voor mensen met diabetes type 2.
Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100353-de-geneeskracht-van-rode-bes.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten